The Retreat

The Retreat

May 23, 2012, In Case Studies, Recent Posts, by admin

Location:

Kalispell, Montana

Owner:

(Immanuel Lutheran Senior Living Community

Project Challenge:

To create a new rehabilitation component that would enable the sponsor to successfully compete for the growing number of rehab patients currently served by a nearby regional medical center.

Design Solution:

Immanuel Lutheran Communities has served the senior living marketplace in scenic Kalispell, Montana, for more than 50 years. This project is the first step toward implementing a new master plan to reinvent long-term care on this campus.

This thoughtful solution features a freestanding, 16-resident Rehabilitation Cottage, and a unique 2,500 square-foot Therapy Pavilion. The new building combines cutting-edge practices in both rehabilitation and person-centered care to create an extraordinary facility—a real architectural experience amidst the breathtaking backdrop of Glacier National Park. Voluminous spaces and finishes inspired by the natural surroundings blend both a residential and hospitality appeal that make this cottage and therapy center the antithesis of the typical rehab facility.

The Rehabilitation Cottage includes smaller scale, intimate spaces that offer residents choices. Each room includes a ceiling-lift system to facilitate transporting non-ambulatory residents to the toilet and shower. The cottage also offers social spaces, opportunities for residents to engage in the food preparation process, abundant natural light, outdoor spaces, and unobtrusive staff support areas.

For the Therapy Pavilion, the design team was consistently pushed to transcend the stereotypical image of a space full of acoustic tile ceilings with fluorescent lights. Now, voluminous spaces and abundant natural light become the new standard. The design takes cues from the surrounding scenery, using stonework and other residential-inspired materials to add warmth and create a unique rehabilitation experience in each space. A variety of small rooms provide residents the opportunity for more privacy during treatments, while the large, more public physical therapy gym creates a fitness center atmosphere. An ADL apartment along with state-of-the-art equipment, such as the ceiling lift and harness over the treadmill and parallel bars, and an aquatic therapy pool were also incorporated into the design.

The provider’s goal—to create a “superior physical product”—has been successfully achieved.

Date of Completion:

January 2012

Details:

Senior Living - Rehab Facilities
Suburban
New Construction
Budget - $3.1 million